jom buat chocolate!

Thursday, June 30, 2011

assalamualaikum

sila pejam mata kalau korang rasa macam tak berminat nak belajar~wa gerenti lu takkan pejam mata beb! ehek.

mood pagi2 buta, rasa lapar..terus terbayang chocolate! tapi bila terkenangkan gigi yang sakit ni, tak dapat makan choc..dapat kongsi cara buat chocolate pun jadilah ya:D

APA ITU COKELAT?
cokelat awak tak tahu? hehe saya malas nak cerita panjang2...cukup untuk korang tahu yang cokelat sejenis makanan yang kompem sodap, diperbuat daripada bahan penting iaitu koko:) 

JENIS COKELAT?
cokelat ada dua jenis iaitu COMPOUND dan COUVERTURE.

klik link yang aku kasi tuh..lepas dah baca, dah fahamkan perbezaan antara compound & couverture barulah korang boleh belajar nak buat choc. korang boleh bezakan compound n couverture, sbb dari segi rasa memang kompem couverture paling terbaik! sama jugak rupa dia, couverture punya lebih cantik & shining.

compound chocolate memang sangat mudah nak dibuat sebab korang just kena cair & bentukkan balik je.

untuk couverture pulak, penting untuk korang belajar pasal suhu2 semua tuh..aku tak brani nak ajar cara couverture sebab susah sikit.

 sebelum aku ajar dgn lebih lanjut..korang perlu sediakan benda2 yg akan ku listkan ni...

cari dekat bakeri-MILK COMPOUND CHOCOLATE. tak kisah jenama apa pun
paling kurang pun, beli 1 mold chocolate ni. cari dekat bakeri jugak.
plastic piping bag~untuk letak choc.
apa2 periuk lah k. janji DOUBLE BOILER. macam dalam gambar..
spatula pun kena ada untuk proses cairkan coklat.
 last sekali, peti ais korang jangan lupa eh..takda peti takdapat den nak nolong..hee

untuk step nak buat basic compound chocolate, tunggu next entry..panjang lebar lagi aku nak bebel nanti. hehe. sementara tunggu next update..korang boleh baca cerita aku sebelum2 ni & tengok resepi yang dah pernah aku share keyh!

18 cOmMeNtS:

myhatiku said...

wah..nice sharing..kak ipa dgn abg pun tgh sibuk2 blaja wat coklat..puas ati bile wat sendiri..:)

Nadhira said...

wa...nice, last day ada member bagi coklat. she put oreo inside and the outer just cover with coklat. simple but nice.....cant wait fr your upcoming resepi.

hey, feel free to join my blog back. :)

^^nu[dd]yra^^ said...

kiter buat coklat pakai compound chocolate jenma beryll gak....;)

sniffa93_aznil4eva said...

::myhatiku::
yup. buat compound chocolate sangat simple. hehe mmg puas bilakita buat sendiri:) lagi2 boleh bg kat org..

sniffa93_aznil4eva said...

::nadhirah::
betul2. next entry org selitkan yg oreo tu skali:) hehe orittee.

keep in touch beb~

sniffa93_aznil4eva said...

::^^nu[dd]yra^^::
ouh ye. beryls punya choc murah + sedap kan:)

Hans said...

hehehe
bagus la kamu
rajin buat coklat sendiri

Kisah Joyah Dan Bedah

NuReLLe said...

haaa..ha...syedapnya cokolat...gugugugu

nabilah_2908 said...

biasanya sekeping coklat tu..berapa ringgit....? :)

enyheartsdiamond said...

saya berminat dgn macarons :)

sniffa93_aznil4eva said...

:: Hans::
sbb suka mkn choc. so senang bila dah reti buat:)

sniffa93_aznil4eva said...

:: NuReLLe::
choc mmg sedap. cuba try buat eh nanti~

sniffa93_aznil4eva said...

:: nabilah_2908::
maksud sekeping choc tuh apa eh? kalau choc 1kg beryls punya jenama dalam rm14 camtu.

sniffa93_aznil4eva said...

:: enyheartsdiamond::
sis eny jom tempah macarons utk raya..skarang dah boleh tempah dah.

atok said...

ini entry buat gua lapaaaaaaa :))

sniffa93_aznil4eva said...

atok~belum bg cara2 buat choc lagi, dah lapar eh:)

Hans said...

ku pun suka choc
nak belajar la macam nih

Juvana Episod 11

sniffa93_aznil4eva said...

jom blajar! boleh buat hadiah untuk yg special tu:)