sempoi cheese cake

Tuesday, February 9, 2010

salam semua! semalam tanpa dirancang kteorg g beli bahan kat giant utk buat cake..first time kot buat kek cheese ni. hee then malam tu jugak buat..mmg jadilah kek ni. simple je nak buat, sapa suka mkn kek cheese mmg kompem kena cuba buat okey!^-^

ni aku bagi sekali resipi eh..

::bahan2nya::
susu pekat(xkesahlah jenama pe)
krim cheese
oreo
biskut biasa


::cara nak buat::
1
campurkan semua bahan2 kat atas kecuali biskut.

2
then kacau n pukul sampai kembang..mcm aku xdek mixture so kenalah guna tangan je

3
susun biskut kat dalam bekas. then tuangkan adunan tadi..selang seli dengan biskot. ikot suka koranglah mcm mana pon..xkesah.

4
last skalik simpan dalam peti ais[kat tempat beku tau]..lepas dah beku korang dah bole makan.

ahaha sori aku ta tau cane nak bg arahan..pandai2lah korang paham ek.kek ni lebey kepada kek biskut.. ni lah rupanya kek tuh..rasa mcm kek cheese oreo lah. hee:)

17 cOmMeNtS:

adique said...

erm camne ghopanya kek ni bila dah siap? terliur je tengok...

Sendra said...

memang betul2 sempoi tu..hahha..bagus juga ni..macam boleh buat bila2 masa je kann..hehhe..ingat nak kena pakai microwave ke apa ke..pakai peti ais je..betul2 sempoi.

sniffa93_aznil4eva said...

:adique:
telupa lak nak amek gamba lepas dah keluarkan dari bekas..rupanya mcm kek batik sket sbb pakai biskut.

:sendra kueh tart:
haha yup. senang je buatnya..bahan pon sket je tpi rasa boleh lawan secret recipe:) hee

meera^da cute..*_* said...

wah..kalo dpt lawan SR mmg hebat tuh..tp xmkn cheese...huaa

sniffa93_aznil4eva said...

haha. xtaulah bole lawan ke x sbenanya tp mmg rasa betol2 cheese cake ori punya:)

rugi arh sape ta suka kek cheese..sedap kot=D

psychopath said...

asek buat makanan je. patot ah bulat.

Anonymous said...

uuh nyum2 sdp gle... da mamam tp x puas... if sejuk sdp gle klu x sjuk stil sdp gak ikt indvdu la... t'igt lg but the cost pun blh thn just jimat tenaga cuz easy...

ELYN said...

boleh di buat makan ka tuh ? ahaks! :P
hari tu pun ada buat oreo cheesecake :DD

sniffa93_aznil4eva said...

:psychopath:
haha bia bulat asal sehat:)
zaman skang ni bkn senang nak cari girl suka turun dapur tau:D

:kak ima:
hehe yep2. tau xpe..patot r kek cheese kat kedai mana2 mmg mahal coz bahannya pon bole tahan ouh:)

:sis elyn:
haha anda mmg xde insurans..bole laa makan ouh.hee tapi mgkin xsesedap yg sis buatlah kan. hee

ELYN said...

hahaha mana ada oh.xsedap lgsg. tp ini cheesecake masuk oven punya.hohoho

sniffa93_aznil4eva said...

dtg sini lah ajar kteorg..
hee yola itu oven pon ifa xreti nak guna ouh.hehe

ELYN said...

hahaha boleh aja..jgn halau sis sudah.ngehehehehe.melawat rumah korang.hohoho :D
haha senang je..nak bakar apa? ckp je. bakar tgn ifa..masukkan tangan..suhu kasi yg paling tinggi.api atas bawah..sepp. masak terus..nak sedap lagi kasi peluh, biar masin :D

sniffa93_aznil4eva said...

kureng tol.
haish nnti ada yg kena simbah asid kang..haha

cett datang lah sini..ta halau punya. kteorg kat sini semuanya peramah2 belakaXD

ELYN said...

hahahaha kalau kurang tambah lada hitam..sedapppp :D
hahaha rilek sudeyyyyy ..hehe.. i come in peace.ngahaha

org peramah simbah asid. syiok oh! xD

sniffa93_aznil4eva said...

eceh!
ayat lu bole buat lu maut..haha
ini hanya gurauan kasar;P

ehh seyes ni..dtglah sini bwk satu kampong tau! bwk khemah skalik. alang2 bole mkn nasik minyak. haha:D

ELYN said...

haha nasi minyak buat apa..baik nasi goreng..lagi sedap :P

woots kalau iwan ada ppuan lain. report tau! HAHAHAHA jahat betul :P

sniffa93_aznil4eva said...

:ELYN:
apa barang nasi goreng ouh
haha ceh..org tatau ouh