resepi donut-sangat simple, siap boleh frozen lagi:)

Sunday, July 24, 2011

assalamualaikum

 mari dekat mari dekat, hee jom semua kita layan ini resepi. senang nak buat, yang paling penting resepi ni aku dapat masa pergi kursus masakan yg dikendalikan oleh chef faizal ng. jadi aku nak share n hope korang pun boleh buat dekat rumah k:)

sebelum ni aku mmg dah pernah buat donut tapi ikut resepi org lain, yg bestnya resepi chef faizal ni sgt simple..tak payah nak tutup yis lama2..campur ja terus semua bahan. senang wuhuu~apa lagi~jom buat^^

BAHAN-BAHAN

500g tepung gandum
20g yis
60g shortening/lemak sayuran
1/2 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil garam
150g gula kastor
2biji telur (gred B)
250ml+- Air

CARA-CARA
1. Campur & uli semua bahan-bahan sehingga sebati & sederhana lembut
2. Bentukkan bahan2 tadi menjadi Doh.
buat macam ni, taburkan tepung sikit bagi tak melekat.
3. Doh mcm atas ni, perapkan sampai dia kembang (sekurang2nya 10minit)
4. Dicanai & Diterap-buat bentuk donat (bulat)

5. Diperap. biarkan seketika sehinga donut kembang. cth mcm dlm gambar ni

last sekali dah kembang, korang dah boleh goreng.

bila dah siap, korang boleh letak topping gula takpun chocolate
aku takda resepi topping choc, sebab kakak aku buat main hentam2 je..dia buat double boil chocolate+butter+susu pekat. then jadi mcm dalam gamba ni. 

nak lebih menarik~hiaskanlah donut tuh cantik-cantik. ni haa terliur tak? hehe

Tips:
~semasa campur kesemua bahan2 tolong jangan satukan yis dengan garam. 
~bagi yang nak frozenkan donut ni, kena goreng 1/2 masak, biarkan sejuk dulu then baru letak dalam peti ais beku

okaylah awak2 semua, selamat berhujung minggu, sekarang mahu melawat kawan2 blog. tata!:D

9 cOmMeNtS:

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

bestnya big apple ...huhu


excellence

sniffa93_aznil4eva said...

hehe. thanks bro~

Encik Psychopath said...

dapnye.

sniffa93_aznil4eva said...

eh bro:) lama dah tak chat..

Arpiiz said...

ish2, ni yang rasa nak buat ni..hehe

akoo pae said...

ngaa~~sedapnye..

huu..buatkan utk akoo..
=p

abazilah said...

hye , blogwalking jap .
tolong vote saya dekat http://iownthis87.blogspot.com/2011/07/vote-for-abazilah.html
tq :)

edzlin007 said...

hmm frozen...tak pernah cuba lg

Anonymous said...

Salam.. tumpang tanya, pakai 20gm instat yis +-2pek ye.. then, xleh cmpur yis dgn grm tu mcm mana? Kan kena mix smua..? Thanks :)