resepi biskut arab semudah 123:)

Saturday, July 9, 2011

assalamualaikum

sebelum aku share resepi biskut arab atau nama glamournya biskut kristal ni, sorry sgt2 sebab aku tak dapat nak share cara buat choc part 2 lagi. so lambat sikitlah k:) 

dah dekat dah ni kita nak puasa kan? sekarang ramai yang dah sibuk cari duit lebih bagai, ada jugak yang dah siap prepare untuk raya. tak nak kelamkabut katanya~ lek luuu, meh kita belajar buat biskut arab..tak payah tunggu raya, boleh dinikmati bila2 masa:P 

3 BAHAN PENTING:
250 gram tepung redrose
125 gram gula kastor
125 gram minyak sapi(ghee)

BAHAN TAMBAHAN:
pewarna merah, kuning, hijau. 

CARA2 NAK BUAT:
1. Satukan ketiga-tiga bahan penting dan kacau sehingga sebati (menjadi doh)
2. Dah sebati, bahagikan kepada tiga bahagian untuk letak pewarna
letak setitik dua dah cukup untuk jadi pekat macam ni:)
3. Seterusnya, amik sikit doh warna kuning,merah,hijau dan bentukkan menjadi bulat.
4. Bakar dgn ketinggian suhu 150C selama 15minit. (kalau ada kipas, pasang kipas)
5. Akhir sekali, taburkan gula kastor kat atas biskut.

tadaaaaa. dah siap pun. heee sorry resepi cincai boncai je..ni rupa dah siap

dalam masa 3hari ni aku dah buat 10 balang untuk orang. kan belum raya lagi orang dah order...korang pun kalau rasa malas nak buat, boleh order kat aku untuk raya ni..1 balang 50pcs-Rm22. pick up area shah alam..

nak tengok resepi sebelum2 ni? tgk previous entry k..selamat berhujung minggu kawan2^^

11 cOmMeNtS:

CikHaniBhulat said...

wah..senang je..ley try buat nanti..thanks for the sharing

sniffa93_aznil4eva said...

hehe. yup senang je:)
ur welcome:)

sLpmEpLz™ said...

ajar lak resepi cornflakes..

Hans said...

sonang je nih
before raya leh buat
:-)

Keputusan Jom Main Teka - Teki

Muaz Faris said...

boleh la aku try..tak pakyah beli kat kedai..hehe..

http://www.muazfaris.com/2011/07/contest-tagline-kreatif-by-alyaesprezzo.html

sniffa93_aznil4eva said...

:: sLpmEpLz™::
nak resepi cornflakes eh? nanti org try share:)


:: Hans::
mmg sonang eh. buat jgn tak buat:)


:: Muaz Faris::
hee. okay nanti try ya^^

Hans said...

den selalu buat dlu2
tapi resei lain la dari nih
:-)

10 Golongan Yang Dilaknat Kerana Arak

Izzul Amir said...

menyelerakan T_T

edzlin007 said...

cool! raya ni leh ada biskut arab. thx...

sniffa93_aznil4eva said...

::izzul amir::
hehe terima kasih:)

::kak edzlin::
akak pun rajinkan mencuba resepi baru? hehe jom ramai2 makan biskut arab:D

sniffa93_aznil4eva said...

::hans::
ouh kira rajin jugaklah masak2 ni eh